Mitä action air on?

Tarjoamme action air-  ja virkistysammuntaa, jotka kuitenkin eroavat toisistaan. Action air on virallinen laji omine vaatimuksineen, kun taas virkistysammunta mahdollistaa kokeilemisen ja harrastamisen vapaammin.

Action air on nopeatempoista toiminnallista urheiluammuntaa, jota harjoitetaan Suomen ampumaurheiluliiton alaisuudessa yhtenä practical-ammunnan alalajina. Action airissa ammutaan muovikuulia ampuvilla airsoftaseilla. Lajissa kilpaillaan seura-, kansallisella- ja kansainvälisellä tasolla, aina MM-kilpailuihin asti.

Lajin tärkein yksittäinen seikka on turvallisuus. Turvallisuus saavutetaan tietyillä toimintatavoilla, jotka opetetaan turvallisen ampujan kurssilla. Kilpaillakseen lajissa tulee kuulua johonkin ampumaseuraan ja suorittaa turvallisen ampujan-kurssi, joka on käytännössä practicalin peruskurssi. Kurssiin kuuluvan käytännön kokeen suorittaminen ruutiaseilla mahdollistaa myös action airissa kilpailemisen. Action air-aseilla ammuttu koe ei mahdollista ruutiaseilla kilpailemista.

Suoritukset ovat vaihtelevia monella tavalla. Ei ole olemassa vakioitua ampumamatkaa tai -asentoa. Rakennettu ampumapaikka sisältää usein erilaisia seiniä tai muita esteitä ja suoritus vaatii yleensä liikkumista. Myös liikkeestä ampuminen on sallittua. Minimilaukausmäärä on 8-32 laukausta suoritusta kohden, tarvittaessa saa ampua enemmänkin, sillä tuloksissa mitataan saavutettuja pisteitä, ei ammuttuja laukauksia. Yhden suorituksen kesto vaihtelee muutamasta sekunnista noin minuuttiin.  Tarkkuuden lisäksi ratkaisee suoritukseen käytetty aika, kumpikaan ei yksin riitä.  Mitä nopeammin ammut tarkasti, sen parempi.

Autamme alkuun ja pääsemään action air-harrastuksen pariin.

Usein kysyttyä

Onko toiminta turvallista?

On, mutta se edellyttää kaikilta osallistujilta oikeanlaista käytöstä. Meidän toiminnassamme ei ole vakavimpia ruutiammunnan riskejä. Suurin riski on silmään kimpoava muovikuula, joten radalla on ehdottomasti käytettävä suoja- tai silmälaseja. Opetamme ja edellytämme myös turvallista aseenkäsittelyä ja radalle sopivaa käytöstä, vastaavaa kuin ruutiaseradoilla.

Minkä ikäisille toiminta sopii?

Sopiva aloitusikä on noin 10 vuotta. Ikää tärkeämpää on kyky kuunnella ja noudattaa ohjeita. Vanhempien kanssa kokeilu onnistuu nuoremmiltakin. Toiminnalle ei ole yläikärajaa. Practical-kilpailuissa käy aktiivisia yli 60-vuotiaita, jotka voittavat monta nuorempaa!

Voinko tulla kokeilemaan ilman aikaisempaa kokemusta?

Tottakai, sitä varten olemme olemassa. Haluamme kannustaa ihmisiä uuden lajin kokeiluun. Ammunta vaatii keskittymistä ja rentouttaa. Lajina se sopii lähes jokaiselle. Erityisesti aloittelijoita varten järjestämme säännöllisesti ohjattuja tutustumisvuoroja, jossa mielellämme opastamme alkuun ja hyviin käytänteisiin. Tämän jälkeen voi sujuvasti käydä radalla itsenäisesti.

Minkälaisilla aseilla radalla ammutaan?

Meillä käytetään ainoastaan lupavapaita muovikuula-aseita, jotka sopivat kaikenikäisille.

Tarvitsenko radalla käyntiin aseenkantoluvan tai muita lupia?

 Et tarvitse. Meillä  käytettäviä  aseita voidaan lainata ilman lupaa.

Emme tarvitse aseita tai patruunoita, voimmeko silti varata koko radan käyttöömme?

Kyllä. Vuokraamme rataa esimerkiksi seuroille, kursseille ja kilpailuihin.

Tarvitsenko luvan aseen ostoon?

Meillä myytävät aseet ovat käytännössä  airsoft-aseita. Alle 18-vuotiailta edellyt mme vanhemmalta saadun kirjallisen luvan. Emme voi tietä tarvitsetko puolisoltasi luvan, joten emme ota siihen kantaa. Jos kuitenkin ostat aseen salaa, suosittelemme ostamaan puolisolle oman.

Mitä tarjoatte ryhmille?

Meillä pääset nauttimaan ammunnasta helposti, turvallisesti ja edullisesti. Pystymme toteuttamaan monipuolisia ammuntoja kaikille ryhmille, ruutiaseiden riskit eivät rajoita toimintaamme. Sijaitsemme kilometrin päässä Riihimäen rautatieasemasta, joten meille pääsee helposti kauempaakin.

Minkä kokoisille ryhmille ammuntanne sopii?

Noin 5-10 henkeä on lähellä optimia. Suorituksesta riippuen radalla mahtuu ampumaan 1-5 henkeä kerrallaan ja lisäksi simulaattorissa 1-3 henkeä kerrallaan. Yli 15 hengen ryhmille odottelua alkaa olla jo enemmän, sekin onnistuu toki mukavissa puitteissa esimerkiksi virvokkeista nauttien.

Voinko käydä harrastamassa vain huvikseni?

Ehdottomasti. Virkistysammunta on tehty liian vaikeaksi, me haluamme tehd  sen mahdolliseksi. Ammunta on rentouttavaa ja keskittymiskykyä kehittävä , vaikka ei olisikaan vakavia harrastus- tai kilpailutavoitteita.

Miksi ryhmämme tulisi juuri teille?

Meillä pääset nauttimaan ammunnasta helposti, turvallisesti ja edullisesti. Pystymme toteuttamaan monipuolisia ammuntoja kaikille ryhmille, ruutiaseiden riskit eivät rajoita toimintaamme. Sijaitsemme kilometrin päässä  Riihimäen rautatieasemasta, joten meille pääsee helposti kauempaakin.

Mitä jos innostun uudesta harrastuksesta?

Silloin olemme onnistuneet! Haluamme palvella myös uusia harrastajia, joten olemme laatineet oman koulutusrakenteen. Koulutuspolkua pitkin voi edetä haluamansa matkan. Perusteista aloittamalla voi kasvaa paremmaksi ampujaksi. Kokemuksen ja innostuksen myötä  voi halutessaan tähdätä nopeastikin vakavampaan harrastamiseen ja kilpailuihin. Kilpailut ovat koko toiminnallisen ammunnan suola, joten järjestämme myös matalan kynnyksen kilpailuita. Kisoissa on kivaa, siellä oppii aina jotain uutta ja aina jää jotain jossiteltavaa eli parantamisen varaa.

Voiko teillä nauttia alkoholijuomia?

Alkoholin vaikutuksen alaisena ammuntaa emme hyväksy. Yksityistilaisuuksissa voitte nauttia omia juomia ammunnan jälkeen tai voitte kokeilla alkoholin vaikutusta suoritukseen simulaattorissa. Suosittelemme kuitenkin erinomaista alkoholittomien oluiden valikoimaamme.